lemezesen törik a köröm

A lemezesen törik a köröm jelenség nagyon gyakori és bosszantó probléma lehet sok ember számára. Ennek a jelenségnek számos oka lehet, és fontos megérteni, hogy mi okozhatja és hogyan lehet megelőzni.

Mi okozza a lemezesen törik a köröm problémát?

A lemezesen törik a körömnek számos oka lehet, amelyek közül néhány a következő:

 • Környezeti tényezők: Száraz, hideg levegő, gyakori kézmosás és vegyszerekkel való érintkezés mind hozzájárulhatnak a köröm lemezesedéséhez és töredezettségéhez.
 • Táplálkozás: Hiányos táplálkozás, különösen a B-vitaminok és a vas hiánya hozzájárulhat a körömproblémákhoz.
 • Körömlakkok és vegyszerek: Bizonyos körömlakkok és vegyszerek károsíthatják a köröm szerkezetét, ami lemezesedéshez vezethet.
 • Fizikai sérülések: Folyamatosan ütődő, megsérült köröm könnyebben lemezesedhet és töredezik.

Hogyan lehet megelőzni a lemezesen törik a köröm problémát?

A körömproblémák megelőzése érdekében fontos néhány dologra odafigyelni:

 • Hydratálás: A rendszeres hidratálás segíthet megelőzni a körömlemez kiszáradását és töredezését.
 • Megfelelő táplálkozás: Egészséges étrend kiegészítése olyan tápanyagokkal, mint a B-vitaminok és a vas, segíthet a köröm egészségének megőrzésében.
 • Védőköröm: A fizikai munkát végzőknek vagy kertészkedőknek ajánlott védőköröm használata a köröm sérüléseinek elkerülése érdekében.
 • Kímélő körömlakkok: Olyan körömlakkok használata, amelyek nem tartalmaznak káros vegyszereket, segíthetnek megelőzni a köröm károsodását.

Mit tehetsz, ha már lemezesen törik a köröm?

Ha már tapasztalod a köröm lemezesedését és töredezettségét, néhány dologra figyelhetsz:

 • Körömápolás: Rendszeres körömápolással és hidratálással segíthetsz a köröm szerkezetének javításában és az új körömlemez kialakulásában.
 • Természetes kezelések: Olajok és hidratáló krémek rendszeres használata segíthet a köröm hidratáltságának javításában és a töredezés csökkentésében.
 • Körömvágás: Körömlemez alakjának megfelelő vágása és az éles szerszámok használata segíthet elkerülni a további sérüléseket.

A lemezesen törik a köröm problémája sokakat érint, de szerencsére számos módon kezelhető és megelőzhető. Fontos odafigyelni a köröm egészségére és rendszeresen gondoskodni róla a megfelelő hidratálás és táplálkozás révén.

Természetes megoldások a lemezesen törik a köröm problémájára

A körömproblémák természetes kezelése érdekében számos otthoni megoldás létezik, amelyek segíthetnek a lemezesen törik a köröm problémájának kezelésében:

Megoldás Leírás
Olívaolaj masszázs Az olívaolajban gazdag masszázs segíthet a köröm hidratálásában és erősítésében. Hetente néhányszor masszírozd át az olívaolajjal a körmeidet, hogy megerősödjenek és kevésbé legyenek hajlamosak a töredezésre.
A-vitamin és E-vitamin Az A- és E-vitaminban gazdag ételek fogyasztása vagy ezeknek a vitaminoknak a kiegészítése szintén segíthet a köröm egészségének megőrzésében. Zöld leveles zöldségek, diófélék és magvak fogyasztása javíthatja a köröm szerkezetét és állapotát.
Cink-kiegészítők A cink hiánya hozzájárulhat a körömproblémákhoz. Cink-kiegészítők szedése, az orvossal való konzultáció után, segíthet a köröm erősítésében és a lemezesedés csökkentésében.
Zselatin kiegészítő A zselatinban található fehérje és kollagén elősegítheti a köröm egészségét. Zselatin kiegészítők szedése hozzájárulhat a köröm erősítéséhez és a töredezés csökkentéséhez.

Gyakran Ismételt Kérdések a körömlemez problémáiról

 • Mennyi idő alatt várható a javulás? A természetes megoldások hatékonysága egyénenként változhat. Általában hetek vagy hónapok alatt lehet észrevenni a javulást, attól függően, hogy milyen gyakran alkalmazzák ezeket a módszereket.
 • Milyen gyakran kell alkalmazni ezeket a természetes kezeléseket? A körömproblémák enyhítése érdekében célszerű rendszeresen alkalmazni ezeket a természetes kezeléseket. Heti néhányszor vagy akár naponta is alkalmazhatók, attól függően, hogy mennyire súlyosak a problémák.
Szerző képe

Gitta

Szólj hozzá!